30 juni öppnas porten till Ideella trädgården i Almedalen

4 juni 2014
Den 30 juni öppnar vi upp porten till den Ideella trädgården i Almedalen. Forums dag är måndagen den 30 juni. Här kan du se vårt program i sin helhet.

Ideella trädgården – mötesplatsen för civilsamhället

Föreningslivet är en viktig del av Sverige. Nästan 50 procent av befolkningen gör frivilliga insatser. Här diskuterar vi hur förutsättningarna för ideella sektorn kan utvecklas så att vi även i framtiden kan bidra till ett bättre samhälle.

Mellan den 30 juni och den 3 juli bjuder vi på spännande seminarier och intressanta samtal.

Ideella trädgården arrangeras av Forum, Hela Sverige ska leva, IDEELL ARENA och Riksidrottsförbundet.

Läs mer om den Ideella trädgården och alla organisationers evenemang på vår hemsida.

Forums dag i Ideella trädgården är den 30 juni

Här kan du ta del av Forums seminarieprogram i sin helhet. 

09.00-10.00

Det nya civilsamhället – fyra pecha kuchas från seminarieserien Måndagmorgon

Varje måndagmorgon under vårterminen har aktivister, förtroendevalda, tjänstemän, forskare och politiker delat med sig och diskuterat aktuella spaningar kring det civila samhällets största utmaningar. Under detta frukostseminarium fördjupar vi, med hjälp av ”pecha kuchas”, oss i spaningarna om aktivisten utan organisation, den digitala folkrörelsen och det civila samhällets ifrågasatta röst där några tongivande personer bjuder på varsin sjuminutersspaning. Tillsammans med er i publiken fortsätter sedan diskussionen. Dessutom får ni ett smakprov av Rebecka Prentells bok om det nya civilsamhället som baseras på åtta av Måndagmorgon-seminarierna.

Arrangörer: Forum och LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer

Medverkande: Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen, pratar om de nya digitala rörelserna, Tanvir Mansur, en av grundarna till Soppkök Stockholm, pratar om aktivister utan organisationer, Heidi Sandberg, sakkunnig Forum, pratar om det civila samhällets ifrågasatta röst. I samband med presentationerna har du förstås chansen att träffa och mingla med talarna, inklusive Rebecka Prentell, ordförande Sverok och författare till boken Det nya civilsamhället.

Vi serverar frukost.

10.30-11.45

Har välgörenhet en plats i svensk välfärd?

Ökade klyftor och ett större utanförskap. Det nämner många av Forums medlemsorganisationer som de största samhällsutmaningarna just nu. Och nio av tio socialchefer i Sverige säger att de inte klarar sitt uppdrag utan civilsamhällets organisationer. 

Samtidigt erkänner numera riksdagspartierna att idéburna organisationer har en viktig roll att spela i välfärdsarbetet. Men vilken roll ska vi egentligen ha? Vi vill inte agera krisplan som med godtycke ger välgörenhet till samhällets mest utsatta. Hur skapar vi en politik för att undvika detta?

För att få civilsamhällets och det offentliga välfärdsarbetet att fungera behövs socialpolitiska förslag i riksdag och fullmäktige som inte ser civilsamhällets välfärdsarbete som välgörenhet. Forum bjuder in till ett samtal mellan olika idéburna aktörer, forskare och politiker. 

Här hittar du seminariet på facebook.

Arrangör: Forum

Medverkande: Erik Blennberger, professor i socialt arbete med inriktning mot etik, Linda Hellquist, generaldirektör Giving People (hette tidigare Matkassen), Sisela Abelli från Stockholms Stadsmission. Lena Holm, generalsekreterare Majblomman, Acko Ankarberg, partisekreterare Kristdemokraterna, Hanna Bergstedt, Ledamot i Skatteutskottet Socialdemokraterna. Heidi Sandberg från Forum leder samtalet.

12.00-13.30

Både party och politik – idéburen lunch om civilsamhällets påverkansroll

Är de idéburna organisationernas röst under hot eller har vi större påverkan än någonsin? Kom och ät lunch och diskutera civilsamhällets politiska påverkansroll. På plats finns även Dan Ericsson och Karolina Larfors som ingår i utredningsgruppen för regeringens civilsamhällesutredning.

Välkommen att anmäla dig här.

Arrangörer: Forum tillsammans med LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer

Medverkande: Dan Ericsson och Karolina Larfors från utredningsgruppen för regeringens pågående civilsamhällesutredning.

Vi serverar vegetarisk lunch.

13.30-14.30

Att ekonomisera civilsamhällets idéer – framtidens spelpolitik

Ideella organisationer har länge haft en särställning i svensk spelpolitik och många ideella organisationer driver i dag egna lotterier för att finansera sin verksamhet. Nu vill allt fler partier se över rådande spelpolitik och vi ställer oss frågan hur detta påverkar ideella organisationers långsiktiga finansieringsmöjligheter? Forum och IOGT-NTO bjuder in till ett samtal om lotterier och att möjligheten att finansiera idéer. 

Arrangörer: Forum tillsammans med IOGT-NTO

Medverkande: Anna Carlstedt, ordförande IOGT-NTO, Agneta Börjarsson, spelpolitisk talesperson Miljöpartiet, Peter Johnsson, spelpolitisk talesperson Socialdemokraterna, Per Lodenius, riksdagsledamot Centerpartiet, David Sundén, vice ordförande Forum, leder samtalet.

15.00-16.00

Vad händer när det ideella och det offentliga ingår partnerskap?

Att slopa offentlig upphandling och i stället ingå ett partnerskap med det offentliga – är det verkligen lösningen för att ta oss an våra framtida samhällsutmaningar? Röda Korset i Skåne berättar varför de har valt att ingå ett partnerskap med kommunen för att driva ett traumacenter och vi får höra om Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbunds intresse för partnerskap för deras kvinnojoursverksamhet runt om i landet.

Arrangörer: Forum tillsammans med Nätverket Idéburen sektor region Skåne

Medverkande: Eva Hall, Chef för vårdenheten Svenska Röda Korset. Ulf Kyhrling, Näringslivsutvecklare, Region Skåne. Olga Persson, Förbundssekreterare, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund SKR. Lars Bryntesson, sakkunnig inom Idéburet offentligt partnerskap och kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun (S). David Sundén, Vice ordförande för Forum med erfarenhet av partnerskapsrelationen, leder samtalet.

Vi bjuder på fika.