Civilsamhällets roll att påverka politiken har debatterats

7 maj 2014
När Forum släppte sitt valprogram i slutet av april lät inte debatten vänta. Den 5 maj skrev ledarskribenten Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet att valrörelsen har gått för långt om en organisation i civilsamhället tar fram ett valprogram. Den 6 maj skrev Forum en replik på Svensk Dagbladets ledarblogg: "Civilsamhällets styrka är att det både yrkar och verkar."

Det var den 24 april som Forum släppte sitt valprogram och de prioriterade frågor Forum ska driva de närmaste åren. Valprogrammet tar upp tre huvudbudskap:

  •  Bygg samhället på rättigheter – inte välgörenhet
  •  Modernisera civilsamhällets finanseringsformer
  •  Byråkratisera inte sönder civilsamhället

Den 5 maj kommenterade ledarskribenten Maria Ludvigsson Forums valprogram i Svenska Dagbladet och menade att när en organisation inom civilsamhället släpper ett valprogram har valrörelsen gått för långt. Ludvigsson skriver:

”Men än lever uppfattningen att statens kaka är stor, varför organisationer som Forum vill ha en egen kaksked att svinga. Snart kräver man bidrag och ombudsman. Sedan är det klippt och även de frivilliga gemenskaperna motas in i systemet, kontrolleras och styrs upp. När Forum i sitt valprogram ber om mindre krångel och byråkrati är det bästa svaret de kan få att därför hålla sig undan den politiska sektorn och så långt som möjligt lita till helt andra krafter i samhället. Civilsamhällets styrka är att det inte yrkar, det verkar.” Läs hela ledarartikeln i Svenska Dagbladet.

Den 6 maj replikerade Forum i Svenska Dagbladets ledarblogg och skriver bland annat:

”Vi skulle vilja hävda att det svenska civilsamhällets styrka är att det både ”yrkar” och ”verkar”. Många gånger är själva verksamheterna ett yrkande i sig. När läkare, inom ramen för Röda Korset, bedriver vård till papperslösa är det ett politiskt ställningstagande i sig. Men många gånger är möjligheten att publikt driva en fråga en grundläggande del av verksamheten, som när kvinnorörelsen för bara några decennier sedan drev fram frågan om mäns våld mot kvinnor genom att flytta den från kategorin ”lägenhetsbråk” till samhällsproblem. Eller när HBTQ-rörelsen ännu närmare i tiden genom exempelvis Pride-festivaler har lyft frågan om rätten att leva som den en vill vara. Båda dessa påverkanskampanjer fick styrka genom att organisationerna i sin vardagsverksamhet såg exakt hur människorna de representerade hade det. Och precis så har det varit genom historien. Det är därför den svenska offentliga välfärden knappast har en enda verksamhet som inte har en pilot i idéburna organisationer, som hemtjänsten, barnavården och så vidare.” Läs Forums replik på Svenska Dagbladets ledarblogg.

I ett direktsvar skriver Maria Ludvigsson bland annat att Forum har missförstått begreppet ”yrka”:

”Ytterligare förvirring verkar råda beträffande ”att yrka”. Det är svårt att se läkares hedervärda insatser att emot rådande regelverk vårda papperslösa, som just ett yrkande. Det behöver inte ens vara ett politiskt ställningstagande utan helt enkelt en moralisk och barmhärtig handling. Att yrka är att i politisk församling (eller domstol) kräva något slags förändring i regelverk eller liknande och medmänsklighet föregås långt ifrån alltid av ett yrkande. Att i enlighet med läkaretiken vårda dem som söker hjälp kommer av medmänsklighet. Och politiska beslut är inte nödvändiga för att aktivera det mänskliga.”