Finskt föreningsliv får tillgång till IT-produkter

28 april 2015
Nu har även finskt föreningsliv tillgång till donerade IT-produkter. Det blev klart när verksamheten TechSoup lanserades även i Finland den 22 april. Det är Forums TechSoup-verksamhet som inom ramen för en Norden-satsning har samordnat lanseringen.

TechSoup Sverige, en verksamhet inom Forum, donerar IT-produkter till svenskt föreningsliv och har rollen som huvudkontor för den Nordiska TechSoup-verksamheten. Det är organisationen Allianssi, en paraplyorganisation för 121 finska ungdomsorganisationer, som nu kommer att driva verksamheten i Finland. Deras generalsekreterare Olli Joensuu är glad och förväntansfull över samarbetet.

– Digitaliseringen har förändrat organisationsvärlden och kommer att fortsätta att göra det. Själva digitaliseringen som ett sett att söka sig till sammanhang där man kan påverka är en växande trend och vi ser fram emot att erbjuda verktyg och nya kanaler för detta för hela finska civilsamhället. Givetvis vill vi även förbättra de ekonomiska förutsättningarna för organisationer i Finland genom att nu erbjuda IT-donationer mot en liten avgift till hela Finlands ideella sektor genom TechSoup Suomi.

Finlands civilsamhälle påminner om den svenska, det är starkt och engagemangsbaserat. Över 100 000 aktiva föreningar och sammanlagt 15 miljoner medlemmar inom olika organisationer finns i Finland. Det finns även uppemot 2500 allmännyttiga stiftelser som också inom ramen för TechSoup Finland har möjlighet att ansöka om donationer.

TechSoup Globals Europachef Nick Eyre har positiva förväntningar inför samarbetet med Allinassi:

– Vi förväntar oss att TechSoup Finland precis som TechSoup Sverige kommer att bli en stor succé. TechSoup Global verkar alltid genom lokala ideella organisationer runt om i världen, en organisation som förstår landets kultur och är väl förankrat i civilsamhället. Vi är väldigt glada över att  hittat Allianssi som samarbetspartner och ser framemot att få stödja den ideella sektorn i Finland.

För TechSoup Sverige och Forum betyder lanseringen att vi nu täcker hela Norden och axlar en ännu större roll som ett Nordiskt huvudkontor.

– Vi vet att den här typen av tjänster är väldigt efterfrågade så vi är väldigt glada över att det finska civilsamhället också har tillgång till donerad mjukvara, säger Andreas Ericsson, chef över TechSoups verksamhet i Norden och baserad på Forums kontor i Stockholm.

Om TechSoup Sverige – vill du få tillgång till donerade IT-produkter?

  • TechSoup Sverige är en verksamhet inom Forum som jobbar med att förmedla donerade IT-produkter till svenskt föreningsliv. För en mindre administrationsavgift kan en förening exempelvis få tillgång till licenser för ett Office-paket. Läs mer här.