Nytt tilläggsdirektiv för civilsamhällesutredning

1 april 2015
Förslag om hur civilsamhällets roll i demokratin kan stärkas ska tas fram inom den pågående civilsamhällesutredningen. Det framkom i ett nytt tilläggsdirektiv som regeringen släppte i dag. Tanken är att utredaren ska föreslå hur det offentliga kan stödja civilsamhället att verka för mångfald.

Regeringens civilsamhällesutredning leds av Dan Ericsson och startade under den förra regeringen. Fokus i utredningen är att underlätta för civilsamhället att bedriva sin verksamhet, bland annat genom att minska byråkrati som står i vägen för det idéburna engagemanget.

Våra föreningar och organisationer är motorer i vårt samhälle, men potentialen är stor och Sverige behöver kraften från det civila samhällets organisationer. Därför har vi fattat beslut om att utredningen även ska fokusera på civilsamhällets centrala roll i att skapa delaktighet, engagemang och mångfald, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke i regeringens pressmeddelande.

Tanken är att utredningen ska föreslå hur det offentliga kan stödja civilsamhället att verka för mångfald och nå fler.

Från regeringens pressmeddelande:

”Utredaren får i uppdrag att:

  • föreslå hur det civila samhällets villkor kan stärkas så att dess roll i demokratin kan värnas och utvecklas, och
  • föreslå åtgärder från det offentliga för att det civila samhällets organisationer i större omfattning ska nå ut till delar av befolkningen som står utanför det civila samhällets organisationer och inom sina organisationer engagera en större mångfald människor.”