Sektorn mobiliserar mot moms på ideell second hand
Foto: Volontärbyrån/Forum
04 feb | 2015
Efter Skatteverkets tolkning av Högsta Förvaltningsdomstolens dom förväntas nu ideell second hand betala moms. Men sektorn har mobiliserat sig och Nätverket Ideell second hand har startat en gemensam namninsamling för en lagändring.

Utifrån en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen 2013 tolkade Skatteverket i höstas ideell second hand som momspliktiga. Tanken är att de från och med i år ska betala 25 procent moms på sin försäljning.

Detta har inte gått den ideella sektorn obemärkt förbi. Skatteverkets tolkning innebär ofta att många ideella second hand-butiker tvingas lägga ner. Röda Korset i Umeå meddelar till SVT att de måste lägga ner vissa verksamheter om de tvingas betala moms. Besked om nedläggning ger även Emmaus Björkå i Göteborg till Sveriges Radio. Stockholms Stadsmission har på grund av den nya tolkningen nu stoppat ett projekt för att få unga med dåliga skolresultat att komma in på arbetsmarknaden, enligt Dagens Nyheter igår.

Men nu mobiliserar sig sektorn. Nätverket Ideell second hand jobbar tillsammans för en förändring och har exempelvis startat en gemensam namninsamling för en lagändring

 Skatteverket menar dock att de endast har följt de lagar som gäller.

– Klargörandet om att vissa ideella föreningar som säljer second hand-varor i större skala behöver momsregistrera sig har väckt debatt och frågor. Men Skatteverkets uppgift är att se till att alla betalar rätt skatt utifrån de regler som finns. Vi måste följa de lagar som gäller och de vägledande beslut som fattas i domstolar, säger Anna Eklund, momsexpert på Skatteverkets rättsavdelning, i Skatteverkets pressmeddelande där de uppmanar ideella second hand-butiker att momsregistrera sig snarast möjligt.

Forum kommenterar

Forum stöttar nätverket Ideell second hand i deras arbete för en ny lagändring och vi driver även denna fråga i våra olika nätverk.

Fakta