Vad händer när fas3 avskaffas?

3 oktober 2015
Regeringen vill avskaffa arbetsmarknadsåtgärden fas3 2016. Det är bra att ett förnedrande system försvinner. Men vad händer nu? Forum föreslår att hanteringen av fas3 och vad som nu ska hända görs till ett av pilotfallen i den nya samrådsmodellen som regeringen bjudit in till, så att bättre och mer långsiktigt hållbar lösning kan hittas i dialog mellan de relevanta aktörerna inom civilsamhället och det offentliga.

Ett stort antal organisationer skriver en gemensam debattartikel om att den snabba nedläggningen drabbar de som står längst från arbetsmarknaden men att det också drabbar de organisationer och arbetsintegrerande sociala kooperativ som arbetat med att erbjuda stöd och hjälp. 

”De som står allra längst från arbetsmarknaden kommer med all sannolikhet att föras ännu längre bort från jobb och en meningsfull tillvaro.”

Organisationerna frågar sig var regeringen vill ska hända nu – både med de människor som ingått i fas3, och med de organisationer och arbetsintegrerande sociala företag som varit en del av lösningen. 

Här hittar du artikeln ”Vad händer när fas3 avskaffas?

Forum kommenterar

Forum stödjer fullt ut den artikel som publicerats i Dagens Samhälle om effekterna av att Fas3 avskaffas på det sätt som nu sker. Många människor som hade börjat hitta vägar framåt i livet, får nu inget mer stöd. För många av dem betyder det passivitet, hopplöshet och minskande självkänsla. Risken för att en del av dem går till långtidssjukskrivning och förtidspension är uppenbar. Ylva Johansson (S) lovade oss i början av året, vid ett möte på arbetsmarknadsdepartementet, att avvecklingen av Fas3 skulle göras på ett sätt som inte äventyrade förutsättningarna för dessa människor som finns i organisationer och sociala företag. Nu visar sig en annan händelseutveckling. Vi är övertygade om att Ylva Johansson inte vill detta egentligen. 

Forum föreslår nu att denna fråga blir ett av pilotfallen i den nya samrådsmodellen som regeringen bjudit in till. Dvs sätt hög prioritet på frågan, genomför en väl genomtänkt samrådsprocess där alla parter kan vara med och diskutera hur lösningar som blir bäst för de personer som vi här pratar om, för civilsamhällets organisationer och sociala företag och för arbetsförmedlingen och andra relevanta myndigheter. När aktörerna i processen om den nya samrådsmodellen ska träffas igen, den 3 november kan en signal om att så sker ges. Det handlar bara om politisk vilja. Det skulle vara ett sätt att verkligen visa att den nya samrådsmodellen handlar om de riktiga och skarpa frågorna. Upp till bevis regeringen!