Ny handbok om att leda frivilliga i föreningslivet
01 sep | 2014
I dag fyller Forums verksamhet Volontärbyrån tolv år och firar med lanseringen av den nya handboken Att leda frivilliga i föreningslivet. Boken riktar sig till alla ideella organisationer som vill få stöd och inspiration i arbetet med frivilliga.

Volontärbyrån lanserar i dag en ny handbok om att leda frivilliga i föreningslivet.

 – Vi har tagit fram en handbok som är relevant för alla slags föreningar, alltifrån en liten grupp eldsjälar som driver en förening till stora ideella organisationer som Naturskyddsföreningen och Röda Korset. Du ska kunna känna igen dig och tänka att ”det där skulle kunna varit min organisation”, säger Marita Klasson, utbildningsansvarig på Volontärbyrån.

Boken lyfter bland annat fram aktuell forskning om ideellt engagemang i Sverige och vad som driver människor till att engagera sig ideellt i samhället. 

– När vi skrev boken tänkte vi på dem som leder eller ansvarar för frivilliga och hur deras vardag ser ut. Många är ensamma i sin roll som samordnare för frivilliga och för dem kan vår handbok fungera som ett uppslagsverk och ett stöd. Den innehåller många tips och förslag på strukturer och rutiner som de kan använda sig av, säger Marita Klasson.

I boken intervjuas bland annat Per Nohr från IK Sirius Uppsala och Cecilia Åhl från Unicef. Personliga berättelser varvas med teori kring frivillighet och föreningsengagemang. Läs mer om boken här >> Handboken - Att leda frivilliga i föreningslivet 

Volontärbyrån stödjer föreningslivet i Sverige bland annat genom att sprida ny kunskap om allt ifrån hur ideellt engagemang uppmuntras på bästa sätt till vad du bör tänka på när det gäller försäkring för de frivilliga. Läs mer om Volontärbyrån >> Om Volontärbyrån

För mer information

Lanseringen av boken sker på i dag den första september, 17.30 -19.30 i NBV:s lokaler i Hornstull. Volontärbyrån lanserar boken genom ett samtal om de utmaningar och möjligheter som finns med att leda frivilliga. Deltar i panelsamtalet gör bland andra Per Nohr från IK Sirius, Lisa Minnhagen från Stockholms Stadsmission.

Kontaktpersoner
Marita Klasson, marita.klasson@volontarbyran.org, 076 - 160 33 51
Vanja Höglund, vanja.hoglund@volontarbyran.org, 070- 33 77 897