Har du frågor?
Vid frågor är du välkommen att kontakta projektsamordnare Paulina Troillet.
E-post: paulina.troillets@volontarbyran.org.
Telefon: 073-4227432

 

Årets initiativ

Årets initiativ delas ut av Forum för att uppmärksamma civilsamhällets innovationskraft. Utmärkelsen tilldelas en ideell organisation som under de senaste åren tagit fram ett initiativ som bidrar till positiv samhällsutveckling.

Vad skulle vårt samhälle vara utan alla kreativa, nytänkande, lösningsfokuserade, snabbfotade, inkluderande organisationer inom civilsamhället? Organisationer som med ett medmänskligt och hållbart perspektiv har en enorm och betydande innovationskraft.

Kvinnojourerna, sjöräddningen, Missing People, Wikipedia och Fritidsbanken – alla är exempel på innovationer som har uppstått i civilsamhället, och som inte hade funnits om inte människor gått samman utifrån en tydlig idé om samhällsförbättring. I en tid då samhällsutmaningarna växer sig allt större och mer komplexa behövs denna innovationskraft mer än någonsin.

Årets initiativ är en utmärkelse som tilldelas en ideell organisation som under de senaste åren tagit fram ett initiativ som bidrar till positiv samhällsutveckling. Vi vill uppmärksamma den viktiga roll som civilsamhället spelar i att genom sin innovationsförmåga bidra till att förbättra vårt samhälle. Vi vill inspirera till fortsatt innovativ samhällsförbättring. Årets initiativ sätter ljus på civilsamhällets bidrag till att bygga vår demokrati och vår välfärd.

– Varje dag flyttar civilsamhället berg, och det blev tydligt inte minst nu under coronakrisen. Det känns därför viktigt att vi får möjlighet att genom Årets initiativ uppmärksamma innovationer i civilsamhället som har potential att skapa verklig samhällsförändring, säger Patrik Schröder, ordförande Forum – idéburna organisationer med social inriktning.


Organisationen som tilldelas utmärkelsen välkomnas till ett seminarium om innovation under vecka 49, för att presentera sitt initiativ. Det vinnande initiativet får även ett presentkort på 5000kr att köpa fika för, för att tillsammans inom organisationen ges möjlighet att fira.

Årets initiativ finansieras av Stiftelsen Kungl. Patriotiska Sällskapets Understödsfond samt Arbetsgivarföreningen KFO (Fremia den 1 jan 2021).

Juryn för Årets initiativ 2020 består av Truls Neubeck (snart på Growth Hub, Rädda Barnen), Karin Svedberg (Arbetsgivarföreningen KFO), Nadja Al-Malki Gunnarsson (Pensionsrättvisa, vinnare av utmärkelsen 2019) och Paulina Troillet (Forum).


Nomineringen för Årets initiativ 2020 är stängd. Håll utkik i våra kanaler för uppdateringar om finalister!