De här tre är finalister till Årets initiativ 2017
22 nov | 2017
Civil Right Defenders initiativ The Defenders Database, #jagärhär och Tillsammans Cup är de tre finalisterna till Årets initiativ 2017. Vinnaren utses på Frivilligdagen den 5 december.

Civil Right Defenders initiativ - The Defenders Database
I ett flertal länder världen över så saknas säkra och enkla metoder för att kunna registrera och spara kränkningar av människorättsförsvarare digitalt. Därför har The Defenders Database utvecklats till att vara ett enkelt verktyg för människor som bor och lever under förtryck världen över. I databasen kan de rapportera in kränkningar som kan användas som framtida bevis för kompensation till offer och som underlag för korrekta rättegångar vid möjligt regimskifte och rättviseprocesser.

Läs mer om initiativet här.

Tillsammans Cup
Tillsammans Cup har siktat in sig på att möjliggöra möten mellan nyanlända och etablerade svenska ungdomar på fotbollsplanen. På Sveriges nationaldag 2017 bjöds det upp till fest för ett öppet och tolerant Sverige, där 2500 ungdomar samlades på 14 idrottsplatser från Övertorneå i norr till Göteborg i söder för att spela fotboll tillsammans och runt omkring firades nationaldagen för fullt av fler än 20 000 besökare.

Läs mer om initiativet här.

#Jagärhär
#Jagärhär har lyckats med att konkretisera en enkel problemlösning som handlar om civilkurage: Att stärka människor i att reagera och stå upp när andra bli utsatta för hat och hot. Att stoppa polariseringen genom att ta den politiska diskussionen på ett sakligt sätt. Samt att hindra spridning av desinformation genom att hjälpa andra med källor till faktagranskad information.

Läs mer om initiativet här.

Om Årets initiativ

Årets initiativ är ideella sektorns utmärkelse för sociala insatser. Bakom priset står Forum – idéburna organisationer med social inriktning tillsammans med IBM och Vinnova. Organisationen som får priset kommer att vinna konsultstöd och rådgivning från IBM med syfte att stärka sin verksamhet.

 

 

Avdelning: Medlemmar