Emelie Telander, volontär: “Mitt ideella engagemang har berikat mitt liv”
15 jun | 2017
Nya perspektiv, nya förmågor och nya möten. Genom sitt nyfunna ideella engagemang har Emelie Telander fått massa energi samtidigt som hon kunnat hjälpa andra och påverka samhället. Via Volontärbyrån hittade Emelie just de organisationer som hon brinner för.

– Mitt ideella engagemang har berikat mig som person och mitt liv. Jag har fått möta massa fantastiska människor som jag aldrig hade träffat annars, fått möjlighet att hjälpa andra och samtidigt se nya perspektiv och upptäcka nya förmågor hos mig själv, säger Emelie Telander, en av de många människor som under året hittat in i det ideella engagemanget genom Volontärbyrån.

Sedan årsskiftet har Emelie Telander engagerat sig i Somaya kvinno- och tjejjour, en organisation som arbetar med personer som varit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Genom det uppdraget fick hon upp intresset för att engagera sig ideellt. Sedan april sitter hon också som vice ordförande för ungdomsorganisationen Tamams styrelse i Stockholm. 

– Jag hade tänkt en ganska lång tid på att engagera mig ideellt. Men jag ville hitta en organisation som jag verkligen brinner för, som verkar inom ett område som är viktigt för mig, där jag vill påverka och förändra hur det ser ut i samhället. Så kom Somaya tjejjour upp när jag sökte på Volontärbyråns hemsida och det kändes rätt. 

Emelies första insatser vid tjejjouren uppskattades av många och hon fick mycket energi tillbaka av sitt engagemang. Innan gav Emelie pengar till ideell sektor, och det är enligt henne också viktigt, men det kändes fint på ett annat sätt att kunna bidra med sin tid och hjälpa till på plats.

– Det gav mig så mycket energi att känna att jag kunde hjälpa till. Varje tillfälle har varit unikt och otroligt lärorikt. Det ideella engagemanget skapar helt enkelt ett mervärde både för mig själv och för andra.

Också Emelie har fått försöka hitta balansgången mellan sitt vanliga jobb, vardagliga bestyr och sitt volontärskap.

– Oavsett hur mycket tid man har att lägga på det ideella så tror jag att det är viktigt att hitta vad just man själv brinner för och komma ihåg att alla insatser räknas.

 

Läs mer

I år har Emelie varit med och svarat i Volontärbyråns årliga undersökning om ideellt engagemang, Volontärbarometern. Läs den här eller hitta ditt eget ideella engagemang på Volontärbyråns hemsida.