Forum föreslår utveckling av Överenskommelsen

14 januari 2014
Efter fem år med den nationella Överenskommelsen mellan socialt inriktade idéburna organisationer, Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen föreslår nu Forum hur den kan utvecklas. Närmare koppling till konkreta sakfrågor/sakpolitik är fokus i förslaget.

De idéburna organisationerna ser i dag många vinster med Överenskommelsen men man har också identifierat behov av förändringar. Bland annat saknas en närmare koppling till konkreta sakfrågor/sakpolitik. Det visar den undersökning som de idéburna organisationerna tog fram under 2013.

Samordningsgruppen som representerar de idéburna organisationerna i Överenskommelsen har i undersökningen föreslagit sex punkter för förändring. Nu har Forum med utgångspunkt i dessa lagt ett förslag på hur arbetet inom Överenskommelsen kan bli mer kopplat till konkreta sakfrågor som ska fungera som en del av underlaget till det årliga mötet den 23 januari. Då ska de idéburna organisationerna tillsammans diskutera Överenskommelsen och sin samverkan kring den.

Forum menar att kvaliteten i dialogarbetet även i sakpolitiken måste förbättras. Det är tydligt i den undersökning som Samordningsgruppen har gjort att de nu efter fem år inte ser den typen av förändringar. Då fungerar det inte att bara fortsätta som hittills, vilket är motivet i Forums förslag.

Notering Forum: Under det årliga mötet beslutades att Forums förslag ska hanteras i ett öppet möte då alla undertecknande organisationer inom Överenskommelsen bjuds in.

Fakta

Läs mer om den socialt inriktade Överenskommelsen