Forum, LSU och Concord i gemensamt brev till Isabella Lövin om Globala Målen

5 februari 2019
Vad är regeringens plan för de Globala Målen? När den nya regeringen presenterade i januari av statsminister Stefan Löfven stod det klart att ansvaret för det nationella arbetet med Agenda 2030 flyttas från Finansdepartementet till Miljödepartementet.

För att få svar på hur regeringen ser på arbetet framåt skrev Forum tillsammans med LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Concord ett brev till ansvarig minister, vice statsminister Isabella Lövin, och önskade ett möte. 

”Agenda 2030 är ett viktigt instrument för att möta de utmaningar som vår värld står inför, ekonomiska, sociala och miljömässiga. Vi har nu tillsammans med LSU och Concord uttryckt en önskan om att få möta vice statsminister Isabella Lövin för att diskutera hur regeringen ska gå tillväga för att arbetet med Agenda 2030 ska bli hela regeringens ansvar.”

– Göran Pettersson, generalsekreterare på Forum.

Brevet i sin helhet

Bästa Isabella Lövin,

CONCORD Sverige, Forum – idéburna organisationer med social inriktning och LSU – Sveriges ungdomsorganisationer har följt Sveriges genomförande av Agenda 2030 sedan dess start. I höstas gjorde vi en gemensam avsiktsförklaring, Civilsamhället för Agenda 2030, som lämnades över till civilminister Ardalan Shekarabi. Idag har 93 organisationer ställt sig bakom och fler ansluter.

Då arbetet med Agenda 2030 nu flyttat över från Finansdepartementet till Miljödepartementet skulle vi, tillsammans med några av våra medlemmar, gärna träffa er dels för att presentera vår avsiktsförklaring och dels för att höra om regeringens fortsatta arbete med Agenda 2030 utifrån gällande nationella handlingsplan och med hänsyn till Agenda 2030-delegationens kommande slutrapport.

I regeringsförklaringen deklarerades att ”Sverige ska gå i bräschen för Agenda 2030”. Det välkomnar vi från civilsamhällets organisationer. Alla samhällsaktörer behövs. Agenda 2030s styrka är att den utgår från att hållbar utveckling har ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensioner. Världen har gjort åtagandet om att ingen ska lämnas utanför. När nu ansvaret för Agenda 2030 inom regeringskansliet lagts på miljödepartementet, vill vi förstå hur departementet försäkrar sig om att alla dimensionerna av hållbar utveckling värderas.

Vänliga hälsningar,

Georg Andrén, ordförande CONCORD Sverige

Göran Pettersson, generalsekreterare Forum – idéburna organisationer med social inriktning 

Hannah Kroksson, generalsekreterare LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer