Ideella insatser har chans att bli Årets initiativ 2019
Årets initiativ 2018, appen Reality Check. Foto: Henrik Waardahl
25 sep | 2019
Kvinnojourerna, sjöräddningen, Missing People och Wikipedia – alla är exempel på innovationer som har uppstått i civilsamhället. Det är initiativ som dessa som fört och fortsätter föra samhällsutvecklingen framåt. Forum vill uppmärksamma denna viktiga roll som civilsamhället spelar genom att dela ut utmärkelsen Årets initiativ 2019. I dag startar nomineringsperioden.
Mycket av civilsamhällets arbete sker i tystnad. Genom Årets initiativ vill vi höja dessa positiva krafter och röster. På så sätt kan vi stärka självförtroendet bland organisationer med goda idéer och skapa incitament för mer innovation och kreativ problemlösning. Med Årets initiativ vill vi lyfta fram hur betydelsefulla civilsamhällets sociala innovationer är för en positiv samhällsutveckling.

 

Utmärkelsen tilldelas en ideell organisation som under de senaste åren tagit fram en samhällsförändrande innovation. Organisationen som tilldelas utmärkelsen kommer att ges möjligheten att inom ramen för Forums seminarieverksamhet Morgonforum (som når över 4000 personer) anordna ett seminarium för att sprida information och kunskap om initiativet. Vinnaren kommer att koras under en prisutdelning på den Internationella Frivilligdagen den 5 december. Tidigare år har bland annat Fritidsbanken och Skjutsgruppen fått priset Årets initiativ. 

Det vinnande bidraget väljs ut av en jury bestående av representanter från Mötesplats Social Innovation, Stockholms universitet, SEB, Forum och fjolårets vinnare Teskedsorden.

– Det är så många ideella insatser som vi tar för givet i Sverige. Men varje dag flyttar civilsamhället berg. Det känns jättekul att vi kan uppmärksamma betydelsefulla insatser genom Årets initiativ, säger Patrik Schröder, ordförande Forum – idéburna organisationer med social inriktning.

 

Läs mer om Årets initiativ här.

 

Nomineringsperioden är öppen 25 september - 14 oktober. NOMINERA HÄR!

 

Vid frågor, vänligen kontakta:

Paulina Troillet

Forum – idéburna organisationer med social inriktning

073 422 74 32

paulina.troillet@socialforum.se