Jägarnas Riksförbunds bidrag sänks pga åsikter?

6 april 2013
Enligt flera tidningar sänker regeringen bidraget till Jägarnas Riksförbund med 200 000 eftersom förbundet inte accepterar regeringens rovdjurspolitik och arbetar för att förankra deras beslut. Är det förenligt med Överenskommelsen?

Enligt flera tidningar sänker regeringen bidraget till Jägarnas Riksförbund med 200 000 eftersom förbundet inte accepterar regeringens rovdjurspolitik och arbetar för att förankra deras beslut. Förbundet är upprörda och hävdar att de är en politiskt obunden ideell organisation som agerar efter medlemsbeslut och inte på uppdrag av regeringen. Läs mer!

FORUM KOMMENTERAR
I Sverige finns en överenskommelse på det sociala området där huvudmålet är att stärka idéburna organisationers självständiga och oberoende roll som röstbärare och opinionsbildare. I principen om självständighet i denna överenskommelseskriver parterna att organisationerna självständigt formulerar sitt uppdrag, och de kan ha en kritiskt granskande roll. Man säger också tydligt att de ska kunna ta den rollen utan att riskera sitt ekonomiska stöd i förhållande till det offentliga.

Denna överenskommelse gäller sociala frågor och organisationer. Men regeringen har varit tydlig med att principerna och de grundläggande tankarna i överenskommelsen ska gälla oavsett om en organisation valt att skriva under överenskommelsen, och oavsett om en organisation är aktiv inom det sociala området eller inte. Dels visar flera skrivningar i själva överenskommelsetexten detta. Men också det politikområde där statens syn på det civila samhället uttrycks, bygger på samma grundläggande tankar.

Forum frågar sig hur regeringen tänker i det här fallet – stämmer regeringens agerande kring bidraget till Jägarförbundet med de ord man skrivit under på i överenskommelsen? Läs mer!