Medlemssnacket: Giving people
14 okt | 2016
– Barns ekonomiska utsatthet ökar kring jul, därför behöver vi sprida kunskap och planera hjälpinsatser i tid. Här behöver vi hjälp från media och övriga civilsamhället, säger Linda Hellquist, generalsekreterare för hjälporganisationen Giving people, en av Forums 38 medlemsorganisationer.

Giving people har börjat tidigt med julen i år. Det är nödvändigt då deras verksamhet blivit alltmer efterfrågad. Projektet Jul för alla går ut på att sammankoppla familjer som behöver hjälp med personer som vill ge stöd, genom matkassar, julklappar eller genom att fira jul tillsammans.

– Utmaningarna som kommer med barnfattigdom är något konstant, men tyvärr kan vi se att den ekonomiska utsattheten ökar runt juletider. Många familjer klarar inte av vardagen under året och när det närmar sig jul ökar antalet utgifter och därmed också antalet behövande. Tittar man på barnens välmående är möjligheten att få fira jul med allt vad det innebär - mat, klappar och gemenskap, otroligt välbehövligt. Det handlar inte bara om det materiella, utan främst om hur barnen mår, förklarar Linda Hellquist, generalsekreterare för Giving people.

Giving people sysslar med de akuta insatser som behövs för att motverka ekonomisk utsatthet och barnfattigdom. Linda Hellquist vill lyfta de hinder som de som hjälporganisation stöter på. Hon menar att alla ideella organisationer som arbetar med hjälpverksamhet skulle behöva hjälp att synas mer och att dessa frågor behöver uppmärksammas mer i olika forum.

– När det kommer till vår julkampanj kan vi ju inte vänta till den 22:a december då det här problemet vanligtvis brukar lyftas. Vi behöver redan nu uppmärksamma att barns ekonomiska utsatthet ökar kring jul. Många människor engagerar sig i sista sekunden och som organisation blir det då svårt att bedriva en bra verksamhet. Media och civilsamhälle behöver bli bättre på att sprida kunskap om barnfattigdom och den särskilda utsattheten som finns kring jul, i god tid.

– I en perfekt värld skulle inte barnfattigdom finnas, men det gör den ju, och då behövs vårt arbete, avslutar Linda Hellquist.

Vill ni läsa mer om Giving people och projektet Jul för alla, klicka här.

 

Avdelning: Medlemmar
Ämne: Medlemmar