Migrations-överdomstolen: Gymnasielagen får användas
25 sep | 2018
Gymnasielagen gäller för den ensamkommande asylsökande. Det rapporterar Migrationsöverdomstolen idag. Forum kommenterar utvecklingen, och lägger också upp kommentarer från organisationer efterhand som de når oss.

Gymnasielagen, som förhandlades fram för att ge 9000 ensamkommande en andra chans att stanna i Sverige för studier, åsidosätter inte stadgad ordning eller strider mot aktuella EU-regler. Det tydliggör Migrationsöverdomstolen i ett nytt domslut. Läs mer här.

Mer om vad som hänt sedan nya gymnasielagen började gälla 1 juli 2018, se SWEREFS tidslinje

Forum kommenterar

- För Forum och våra medlemmar har det varit angeläget att hitta hållbara lösningar för den grupp ensamkommande barn och unga vuxna som kommer från länder och områden där den humanitära eller säkerhetsmässiga situationen är mycket svår, säger Forums generalsekreterare Göran Pettersson.

Forum välkomnar därför Migrationsöverdomsstolens beslut. De skilda tolkningarna av nya gymnasielagen från olika migrationsdomstolar har inneburit en stor oro hos de som omfattas av lagen och vi hoppas nu att EU-domstolens dom kommer fram till samma tolkning.