Religionsfriheten hotas i Sverige visar ny rapport
Foto: Nemir Chaudhry
19 jun | 2018
Varje vecka hotas minst en muslimsk bönelokal i Sverige, visar en ny rapport från Uppsala Universitet. Ett hot mot grundlagen om religionsfrihet kommenterar Forums Göran Pettersson.

Klotter, skadegörelse och mordbrand hör till vardagen för muslimska församlingar, visar en ny rapport från Uppsala Universitet som baseras på en enkät som skickats till landets muslimska församlingar. Detta rapporterar SVT om. Några av de 38 församlingar som svarat meddelar att de attackerats fysiskt så mycket som tio gånger under 2017.

Och även andra församlingar drabbas. En judisk förening i Umeå rapporterar nu att de lägger ned efter åratal av hot, enligt en artikel i DN. Den tidigare ordföranden beskriver att de får sympatier och politiskt stöd, men att ingen verkligen försöker göra något.

"Utvecklingen är ett hot mot grundlagen om religionsfrihet. Det offentliga är skyldigt att försvara allas rätt att kunna utöva sin religion på ett säkert vis. Det vi ser nu visar på ett minskat utrymme för civilsamhället, i en tid när vårt demokratiska bidrag behövs mer än någonsin."  - Kommenterar Göran Pettersson, Forums generalsekreterare.