MUCF kritiseras: En organisation med kopplingar till högerextrem rörelse har fått statsbidrag
27 apr | 2016
En polsk förening som har visat sig ha en Stockholmsgrupp med kopplingar till högerextrema rörelser och som har uttalat sig rasistiskt, har fått bidrag från Myndigheten för civilsamhälles- och ungdomsfrågor (MUCF), enligt ett inslag i Sveriges Radio. Myndigheten har mötts av kritik för detta men menar att det är svårt att veta om en förening bryter mot myndighetens regler.

– Det kan ju hända saker under ett verksamhetsår som inte varit känt när man sökt och fick bidrag, vi har inte möjlighet att följa varje organisations verksamhet, säger Anders Hagquist, som är kommunikationschef på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, i ett inslag i Sveriges Radio.

Myndighetens agerande har dock bemöts av kritik. En som har uttalat sig är oppositionsborgarråd i Stockholm stad Lotta Edholm (L). I en debattartikel i Aftonbladet med rubriken "Inte en skattekrona ska gå till extremister" skriver hon att:

"Ett demokratikriterium måste tas fram som gör att föreningar som inte respekterar demokratin kan upptäckas och stöd avbrytas eller inte beviljas."

I debattartikeln nämner hon inte bara exemplet med den polska föreningen utan även hur MUCF har beviljat bidrag till det Turkiska riksförbundet (TRF) trots att en företrädare (som nu har avgått) för organisationen på ett möte på Sergels torg har uttalat sig om armenier på ett rasistiskt sätt. MUCF beslutade dock så fort uttalandet blev känt att utreda bidraget till TRF, såhär skriver de på sin hemsida:

Turkiska riksförbundet har fått organisationsbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Vid ett möte på Sergels torg har en företrädare för organisationen uttalat sig om armenier på ett sätt som gör att myndigheten beslutat att utreda bidraget till organisationen. Som ett led i den utredningen har myndigheten kallat organisationens ordförande till ett möte.