Statskontoret vill ha ökad styrning av bidrag

15 december 2009
Utredningen om statens bidrag till ideella organisationer visar att minst 70% av bidragen saknar reglering i lag eller förordning. Statskontoret vill ha en ökad styrning. Forum kommenterar detta krav: kan vara bra om det görs rätt.

Statskontoret har på regeringens uppdrag gjort en översyn av den offentliga bidragsgivningen till ideella organisationer. Med de avgränsningar Statskontoret använt uppgick de statliga bidragen till ideella organisationer år 2003 till 6,5 miljarder kronor. De största bidragen ges till folkbildningen (2,6 miljarder), idrotten (1,2 miljarder, varav 767 miljoner från Svenska Spel) och bistånd via enskilda organisationer (940 miljoner).

Gå till statskontorets pressmeddelande

Forum anser att Statskontorets krav om en ökad reglering av bidragen kan vara positiv, förutsatt att processen fram till lagregleringen av de olika bidragen kännetecknas av så mycket öppenhet som möjligt och att regleringarna formuleras på ett sånt sätt att de bidrar till ett fritt och värdebaserat föreningsliv.

– Om staten tydliggör sin linje med bidragsgivningen, vilket jag tror kan vara bra, så måste vi som sektor finnas med i den processen, annars är jag rädd för en ökande detaljreglering och en allt starkare instrumentalisering av frivilligorganisationerna, säger Göran Pettersson, generalsekreterare för Forum för Frivilligt Socialt Arbete