Webbinarium 4/12: Det demokratiska utrymmet efter krisen
03 dec | 2020
De senaste åren har vi sett hur demokratin och civilsamhället i Sverige alltmer utmanats. Det handlar dels om en värderingsförskjutning från öppenhet och mångfald mot nationalism och högerpopulism och dels om en ökad frekvens av hot och hat. Tongivande politiska röster argumenterar för begränsningar av stödet till civilsamhället, ökad statlig kontroll och förändrad myndighetsutövning.

Till detta har coronapandemins konsekvenser blottlagt med vilken enkelhet regeringen kan göra inskränkningar i grundläggande demokratiska rättigheter, däribland mötes- och demonstrationsfriheten, och hur dessa inskränkningar påverkar det ideella engagemanget och civilsamhällets organisationer. 

Under detta seminarium diskuterar vi hur vi kan skapa allianser i civilsamhället för att lindra denna utveckling och värna en demokratisk framtid.

Medverkande: Martin Nihlgård (generalsekreterare Individuell Människohjälp), Hannah Kroksson (generalsekreterare Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU), Anna Lindenfors (generalsekreterare Amnesty Sverige) samt Erik Amnå (professor i statskunskap vid Örebro universitet). Samtalet modereras av Patrik Schröder (ordförande Forum).

Varmt välkommen att anmäla dig här.  

 

Avdelning: Opinionsbliding