Har du frågor?
Vid frågor är du välkommen att kontakta projektsamordnare Paulina Troillet.
E-post: paulina.troillets@volontarbyran.org.
Telefon: 073-4227432

 

Fira det ideella engagemanget under Frivilligveckan 2020

Varannan svensk engagerar sig ideellt, och engagemanget är en grundbult i vår demokrati, bidrar till social innovation och bygger tillit mellan människor. I år har det ideella engagemanget både satts på prov och samtidigt varit viktigare än någonsin. Det vill Forum och Volontärbyrån sätta ljus på under den vecka som leder fram till Frivilligdagen den 5 december.

Den 5 december varje år uppmärksammar Forum civilsamhället och det ideella engagemanget lite extra, med anledning av FN:s Internationella Frivilligdag – en dag för att hylla frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling.

I år kommer vi under en hel vecka att hylla och uppmärksamma det ideella engagemangets betydelse för samhället, individen och demokratin. Det gör vi genom att bland annat anordna tre webbsända seminarier, släppa tre poddavsnitt om engagemang och vi delar förstås ut utmärkelserna Årets volontär och Årets initiativ.

Vi bjuder in dig att vara med och fira det ideella engagemanget därifrån du är – i en hel vecka! Frivilligveckan startar måndagen den 30 november och avslutas på Frivilligdagen, lördag den 5 december.

SEMINARIER

1 december: Civilsamhällets innovationskraft i och efter en kris

Civilsamhällets innovationskraft är en källa till samhällelig förnyelse och förbättring. Inte minst under coronakrisen och andra historiska kriser har civilsamhällets organisationer bidragit till att ompröva och utveckla verktygen för människors välfärd och demokrati. Forum är övertygade om att vi tillsammans kan lösa de problem som vi har och står inför efter coronpandemin. Nyckeln ligger i att låta alla delta i arbetet med att inte bara definiera problemen utan även utforma lösningarna. Välkommen till ett seminarium där vi reflekterar och diskuterar hur civilsamhällets innovationskraft kan bidra till att möta samhällets utmaningar under och efter coronapandemin, samt civilsamhällets förutsättningar för att värna den innovationskraften.

NÄR? Tisdag 1 december, kl. 8.30-9.30

VAR? På distans via Zoom

Medverkande: Ola Mattsson (Chef Growth hub, Rädda barnen), Malin Lindberg (forskare, Luleå tekniska universitet), Pia McAleenan (Förnyelselabbet på SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign) samt vinnare av utmärkelsen Årets initiativ 2020 (presenteras under seminariet). Samtalet modereras av Karin Svedberg, Arbetsgivarföreningen KFO (Fremia den 1 jan 2021).

Läs mer och anmäl dig här.

3 december: Engagemang i och efter kris 

Vi har ett minst sagt turbulent 2020 i ryggen. Ett år som har inneburit stora förändringar inte minst för engagemanget. Verksamheter har ställts om och engagemanget har behövt ta nya former – vi har rört oss från fysiska mötesplatser till digitala, tusentals nya volontärer har mobiliserats, matkassar har körts runt och yngre volontärer har hoppat in när de äldre volontärerna behövt vara hemma. Under detta seminarium reflekterar vi tillsammans med vår panel om hur det ideella engagemanget påverkas av samhällskriser. Vad händer under krisen, men framförallt, vad händer efter? 

NÄR? Torsdag 3 december, kl. 8.30-9.30

VAR? På distans via Zoom

Medverkande: Ylva Johnsson Strömberg (chef för kris och beredskapsenheten, Röda Korset), Tomas Carlström (insamlings- och kommunikationschef Göteborgs Stadsmission samt ledamot i Sveriges Stadsmissioner), Mia Clewemar Lindquist (HR-chef, Erikshjälpen) samt Maria Alsander (verksamhetsledare, Volontärbyrån). Samtalet modereras av Emelie Edin (Volontärbyrån).

Läs mer och anmäl dig här!

4 december: Det demokratiska utrymmet efter krisen

De senaste åren har vi sett hur demokratin och civilsamhället i Sverige alltmer utmanats. Det handlar dels om en värderingsförskjutning från öppenhet och mångfald mot nationalism och högerpopulism och dels om en ökad frekvens av hot och hat. Tongivande politiska röster argumenterar för begränsningar av stödet till civilsamhället, ökad statlig kontroll och förändrad myndighetsutövning. Under detta seminarium diskuterar vi hur vi kan skapa allianser i civilsamhället för att lindra denna utveckling och värna en demokratisk framtid.

NÄR? Fredag 4 december, kl. 09.00-09.45

VAR? Online. Seminariet sänds via Samtidsarenan.

Medverkande: Martin Nihlgård (generalsekreterare Individuell Människohjälp), Hannah Kroksson (generalsekreterare Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU), Anna Lindenfors (generalsekreterare Amnesty Sverige) samt Erik Amnå(professor i statskunskap vid Örebro universitet). Samtalet modereras av Patrik Schröder (ordförande Forum).

Läs mer och anmäl dig här.

PODDSLÄPP

Forums verksamhet Volontärbyrån släpper de tre första avsnitten av vår nystartade podcast Ideella samtal!

ÅRETS INITIATIV 2020

Vi på Forum är glada över att återigen dela ut utmärkelsen Årets initiativ till en ideell organisation som under de senaste åren tagit fram ett initiativ som bidrar till positiv samhällsutveckling. Vi kommer att presentera vinnaren av Årets initiativ 2020 i samband med seminariet om innovation, tisdag 1 december. Framtill dess kommer ni kunna läsa om utvalda finalister i Forums kanaler.

ÅRETS VOLONTÄR 2020

Vem blir Årets volontär 2020? Enligt tradition avslöjas detta den 5 december. Framtill dess kommer ni kunna läsa om 10 fantastiska finalister i Volontärbyråns kanaler. Stay tuned! 

Följ oss i våra sociala medier och prenumerera på våra nyhetsbrev (Forum & Volontärbyrån) för att inte missa spännande uppdateringar! Vi finns på LinkedIn, Facebook och Instagram. Frivilligveckan genomförs med stöd av Stiftelsen Kungl. Patriotiska Sällskapets Understödsfond samt Arbetsgivarföreningen KFO (Fremia den 1 jan 2021).