Så kan du hjälpa till

  • Donera kläder och utrustning

Det finns många föreningar och biståndsorganisationer som arbetar med att samla in och fördela ut donationer till asylsökande. Det kan röra sig om alltifrån hygienartiklar till vinterkläder eller leksaker. Forum råder vi dig att tala med de föreningar som är verksamma där du bor, eller att ta kontakt med ett asylboende, för att se vilka behov som finns. Detta då aktiva frivilligorganisationer i de allra flesta fall har en klar bild över vad det är man behöver och kan organisera det på ett bra sätt.

  • Bli volontär 

Just nu är det många verksamheter runt om i Sverige som är i behov av volontärer. Medlemsorganisationerna i Forums asylnätverk är med och bidrar till ett bättre flyktingmottagande över hela landet och ditt engagemang behövs. Det kan till exempel röra sig om att hjälpa till med läxläsning eller bidra med aktiviteter för barn.

Följ länkarna nedan för att hitta din lokala förening:

Röda Korset                            Rädda Barnen

Svenska Kyrkan                      Individuell Människohjälp

Civilförsvarsförbundet             Majblomman

Simon                                      LP-verksamheten

Ibn Rushd                               Sensus

Frälsningsarmén                     Sociala Missionen

Uppsala Stadsmission

Volontärbyrån

Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Genom volontärbyrån förmedlas ideella uppdrag som du som enskild kan söka. Via Volontärbyråns hemsida kan du hitta ett uppdrag som passar dig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att komma till Volontärbyrån

  • Höj din röst

Flera organisationer har upprop som du som privatperson kan skriva under för att göra din röst hörd. Bland andra Unicef Sverige har en namninsamling för att EU:s länder ska ta sitt ansvar för barn på flykt, och via Rädda Barnen kan du skriva under ett liknande upprop för de barn som får sätta livet till på sin färd över medelhavet.

  • Skänk pengar

Genom att skänka pengar kan du se till att hjälpa nödställda flyktingar på plats. Flera av våra frivillig- och biståndsorganisationer bedriver omfattande arbete på olika platser runt om i världen och bidrar till att underlätta situationen för dessa människor. Genom att ge en gåva till en organisation kan du även stödja dess arbete med flyktingmottagande i Sverige. Nedan hittar du länkar till några sådana organisationer. 

UNICEF                               Röda Korset                     Individuell Människohjälp

Svenska Kyrkan                Rädda Barnen                   Sveriges Stadsmissioner

Islamic Relief                    Läkare utan gränser         UNHCR

Radiohjälpen                    SOS barnbyar                    Clowner utan gränser