Kontakta oss
Forum
Hantverkargatan 3F
112 21 Stockholm

kansli@socialforum.se

Tel: 08-651 07 21

 

För ett öppnare och mer inkluderande Sverige

Foto: Frisk Generation

Svenska Röda Korset, Riksidrottsförbundet, Svenska kyrkan, Rädda Barnen, Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner och Forum – idéburna organisationer med social inriktning inleder nu ett samarbete för ett öppnare och mer inkluderande Sverige. Ett gemensamt arbete som sätter fokus på etableringsprocessen för nyanlända blir första steget i det nya samarbetet.

– Vi ser att Sverige går bra på många områden med exempelvis en bättre ekonomi och fler i arbete. Men många människor ser inte röken av detta. Klyftorna ökar och utsattheten i många områden är stor. Därför behöver civilsamhället samverka ännu mer. Detta är ett steg i den riktningen, säger Göran Pettersson, generalsekreterare för Forum – idéburna organisationer med social inriktning.

Redan i dag sker många samarbeten mellan dessa fem organisationer. Inte minst lokalt. I Västerås driver Riksidrottsförbundet och Röda Korset verksamhet där nyanlända kvinnor får möjlighet att lära sig simma. Och i Östersund bedriver Röda Korset sedan flera år olika verksamheter på asylboendet Grytan i samverkan med bland andra Svenska kyrkan. I Malmö arbetar Rädda Barnen och Röda Korset inom satsningen Framtidens hus i Lindängen.

Våra organisationer delar övertygelsen om att humanitet, medmänsklighet och mänskliga rättigheter är grundläggande för ett gott samhälle. Vi verkar för öppenhet, mångfald, jämlikhet och delaktighet. Men vi tror att vi kan göra ännu mer. Med vår långa erfarenhet av att samlas kring gemensamma idéer och verksamheter vill vi nu ta ett tydligare ansvar för ett samhälle som håller ihop och där alla människor får möjlighet att växa. Inom ramen för vår gemensamma plattform kommer vi att bedriva processer med fokus på olika frågor där vi anser att samhället behöver samla kraften.

Gemensam Samverkansplattform

Ladda hem Samverkansplattformen här

Läs också vårt pressmeddelande om samarbetet

Titta på vårt lanseringsseminarium med Civilminister Ardalan Shekarabi

Vill du veta mer om Plattformen?

Kontakta Forums generalsekreterare Göran Pettersson, goran.pettersson@socialforum