Politikerdebatt och civilsamhällsmingel om migrationspolitiken i Europa
16 sep | 2019
Missa inte civilsamhällets stora kampanj för att göra 3 oktober till en europeisk dag för gästfrihet. Forum arrangerar politikerdebatt, nätverksträff för civilsamhället och – och du är varmt välkommen!

Civilsamhället i 29 europeiska huvudstäder kommer att uppmärksamma dagen med olika event. Kampanjen går under taggen #NoMoreBricksInTheWall – för att belysa vikten av gästfrihet och medmänsklighet till de människor som flytt (och fortsätter fly) till Europa. I Stockholm uppmärksammar vi dagen genom att arrangera en exklusiv filmvisning, ha ett stort civilsamhällesmingel och föra samtal om migration med företrädare för flera riksdagspartier. Detta gör vi på biograf Victoria på Södermalm – anmäl dig redan idag och bjud gärna med kollegor och vänner!

Forum samarbetar med en lång rad andra Europeiska organisationer inom projektet Snapshots From The Borders. Med kampanjen No More Bricks In The Wall vill vi uppmärksamma vårt gemensamma krav att göra den 3 oktober till en europeisk dag för gästfrihet, till minne av de 369 offren i katastrofen utanför Lampedusa detta datum 2013. Vi ser nämligen ett stort behov av att:


• Dela på ansvaret
• Bevara medmänskligheten
• Få fler att engagera sig i civilsamhället!

 

När? 3 oktober, kl 13.30-17.00

Var? Biograf Victoria, Götgatan 65 i Stockholm

Vad? Mingel, politisk debatt, filmvisning

 

Medverkande: Martin Nihlgård (Individuell Människohjälp), Hans Eklind (KD), Arin Karapet (M), Rikard Larsson (S), Christina Höj Larsen (V), Rasmus Ling (MP), Fredrik Malm (L), Martin Ådahl (C) och Jakop Dalunde, fd EU-parlamentariker. Eftermiddagen modereras av Anna Ardin, Forum.

 

Anmäl dig till evenemanget här!

 

Nätverksträff med workshop

Forum driver sedan 2015 ett nätverk för organisationer som arbetar med asylsökande och nyanländas rättigheter. Under eftermiddagen den 3 oktober träffas detta nätverk (alla intresserade är välkomna) för att göra en migrationspolitisk workshop och vaska fram frågor att driva vidare. Läs mer om denna workshop här.

 

Filmen Falling forward

Filmen Falling forward handlar om 20-åriga Maher som flytt till Norge från Syrien och som nu drömmer om att flyga. Den norska regissören Øystein Frøyland är skaparen bakom filmen. Falling forward skildrar integration, sökandet efter identitet och att nå sina drömmar. Maher har skapat sig ett nytt hem i den norska småstaden Lökken men kriget är fortfarande närvarande och Maher kämpar för att nå sina mål.

 

Kampanj

Hela denna dag handlar om att mötas och prata om migration och flyktingar, men också om att uppmärksamma kampanjen som pågår i 29 huvudstäder runt om i Europa denna dag. Genom kampanjen vill vi bidra till att upprätthålla medmänsklighet och solidaritet som kärnvärden, samtidigt som vi främjar ansvarsfördelning i hela Europa. 

De budskap som kampanjen står för är:

  • Dela på ansvaret 
  • Bevara medmänskligheten 
  • Engagera dig! 

Dela på ansvaret
Vi uppmanar beslutsfattare på nationell och europeisk nivå att skapa en gemensam och ansvarsfull migrationspolitik. Idag tar lokalsamhällen stort ansvar i mottagandet av flyktingar och med kampanjen uppmanar vi till stöd på EU-nivå. 

Bevara medmänskligheten
Människor som flyr krig och förföljelse har inga säkra vägar för att nå Europa. Genom att förmedla erfarenheter från Europas gränsområden till makthavarna i Bryssel vill vi uppmana till en medmänsklig migrationspolitik.

Engagera dig!
Den 3 oktober är ett symboliskt datum som påminner om den dag då 368 personer förlorade sina liv i Medelhavet utanför Lampedusas kust år 2013. Med kampanjen No More Bricks In The Wall vill vi uppmärksamma vårt gemensamma krav att göra den 3 oktober till en europeisk dag för gästfrihet, till minne av offren utanför Lampedusa. Skriv på här!